Osteo massage

OSTEO MASSAGE


Osteopathische massage is een op het hele lichaam gerichte vorm van massage waarbij zowel myotensieve en myofasciale release technieken, als ook massage technieken worden gebruikt, om de spierontspanning en gewrichtsmobiliteit te beïnvloeden, met de nadruk op specifieke gebieden en het lichaam als geheel. Hierbij kunnen eventueel hoofd en buik ook mee worden genomen.
Aandoeningen die baat kunnen hebben bij osteopathische massage zijn onder meer:
- Pijn in de onderrug, nek en schouder
- Gewrichtspijn en stijfheid
- Spierpijn en stijfheid
- Stressgerelateerde spanning
- Hoofdpijn en migraine
- SI-gewrichtspijn
- Sportblessures
- Prikkelbaar Darm Syndroom
- Obstipatie


De technieken zijn vrij ontspannend maar tegelijkertijd diepgaand.

Osteopathische massage heeft tot doel beperkingen of stijfheid in bindweefsel ( fasciae), spieren en gewrichten vrij te maken. Niet alleen om de beweging en houding van het lichaam te verbeteren, maar ook de bloedstroom en lymfedrainage te verbeteren voor een betere gezondheid van het weefsel. 

Myofasciale release technieken richten zich op de fascia rond spieren. Het lichaam bevat veel spieren en al deze spieren zijn met elkaar verbonden via een speciaal bindweefsel, de fascia. Dit bindweefsel zit door het hele lichaam, ook rond organen, en geeft ondersteuning, bescherming en structuur aan het lichaam. 
Indien de fascia strammer wordt, door bijvoorbeeld een slechte houding, te weinig beweging, overbelasting, stress, medicijngebruik of vocht tekort, neemt de bewegelijkheid af en kan dit pijn veroorzaken. 
Er worden milde massage technieken gebruikt die de fascia oprekken en de juiste structuur in de fascia terugbrengen, zodat deze weer ruimte heeft te bewegen. 

Myotensieve technieken zijn technieken die de mobiliteit van gewrichten kunnen verbeteren of herstellen wanneer deze is verminderd door een verhoogde spanning van spieren. Hier wordt gebruik gemaakt van neuromusculaire reflexen om ontspanning van de betrokken spieren te verkrijgen en zo de mobiliteit in de regio te verbeteren.

 

Het eerste consult omvat een korte anamnese, gevolgd door een lichamelijk onderzoek waarbij houding, spierbalans en gewrichtsfuncties worden beoordeeld. 
Osteopathische massageconsulten kunnen ook huiswerk omvatten, inclusief houdingsadvies en oefeningen of rekprogramma's.